Martin PBM 5A Mariner - Commandeur B.D. DRS. Kees Leebeek

   Scroll naar
   beneden voor
   meer informatie 

 

Mariner PBM-5A 1A

Dit boek van oud-marine vlieger en historicus Kees Leebeek is geschreven op basis van authentieke bronnen en interviews met nog in leven zijnde bemanningsleden die dienden in Nederlands Nieuw Guinea in de periode van 1950-1960. 

(info blok 1 /5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

De primitieve omstandigheden ter plekke vormden het levensechte decor waarin het loyale en plichtsgetrouwe marinepersoneel onder vaak moeilijke omstandigheden en ver verwijderd van huis en haard met deze grote amfibische vliegboten haar bijdrage leverde aan de verdediging van Nederlands Nieuw Guinea.

(info blok 2 /5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

Mariner PBM-5A 2A
Mariner PBM-5A 6A

Aan de hand van een aantal ernstige ongevallen – waarbij helaas tweeëndertig slachtoffers vielen en acht Mariners verloren gingen – vertelt dit boek niet alleen het e c h t e verhaal over deze rampen maar geeft het ook een unieke en onthullende blik achter de schermen bij de Koninklijke Marine

(info blok 3 /5)

Schrijver:
De Commandeur b.d. drs. Kees Leebeek (1944) heeft na de middelbare school enige jaren gevaren als koopvaardijofficier en werd in 1967 als dienstplichtig officier ingelijfd bij de Koninklijke Marine. Daar koos hij voor een functie als vlieger/waarnemer bij de marineluchtvaartdienst. Na vele operationele vliegende plaatsingen onder meer op de Grumman S2F-Tracker, de Breguet Atlantic en de P3C Orion ging hij – na het volgen van de Hogere en Krijgskundige vorming – het bestuurlijke circuit in.

(info blok 4 /5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

Mariner PBM-5A 3A
Mariner PBM-5A 4A

Hij was commandant van de vliegtuigsquadrons 2 en 320 en later commandant van de groep maritieme patrouillevliegtuigen te Valkenburg. Zijn marine loopbaan werd in mei 2000 afgesloten in de functie van vlagofficier marineluchtvaartdienst, tevens souschef operaties van de Koninklijke Marine. Na zijn leeftijdsontslag studeerde hij geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Hij is getrouwd en heeft twee dochters en een zoon en zes kleinkinderen.

(info blok 5 /5)