Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017 - Ogen, oren & tanden van de Vloot

   naar
   beneden voor
   meer informatie

Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017 – Ogen, oren & tanden van de Vloot

Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017

titel: “Een Eeuw Marineluchtvaartdienst” (1917-2017),
subtitel: “Ogen, oren en tanden van de vloot”,

Auteurs:
Kees Leebeek, Arie van der Hout, Kees Bakker, Anne van Dijk;
Uitgever:
Uitgeverij Geromy BV,  Zonnebaan 54 te Utrecht;
Vormgever: Gijs Dragt;
Boekomslag: Leentje Linders;
prijs: € 59,90;  463 pagina’s.

(info blok 1 /5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

“Een Eeuw Marineluchtvaartdienst” is geschreven in opdracht van de Stichting Vrienden van de Traditiekamer MLD. De boekomslag is vervaardigd door de bekende kunstenares Leentje Linders. Deze prachtige, luxe uitgave met leeslint is gelardeerd met originele historische foto’s en bevat naast een wetenschappelijk verantwoorde overzichtsgeschiedenis van de MLD in al haar aspecten vele waargebeurde “sea-story’s”, waarin de eeuw op levendige wijze en met aandacht voor de mens in de MLD is beschreven.
Naast aandacht voor de vaak heldhaftige operationele inzet van de vliegtuigbemanningen is de focus gericht op het loyale technische personeel dat altijd hard heeft gebuffeld om de vliegtuigen snel vliegklaar te krijgen en te houden.

(info blok 2 /5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017 – Ogen, oren & tanden van de Vloot
Leebeek011-piet
De MLD kent een rijke en bewogen geschiedenis waarvan in dit boek verslag wordt gedaan. Vanaf het begin is duidelijk dat vliegtuigen in het maritieme domein grote toegevoegde waarde hebben op het gebied van verkenning, slagkracht en verdediging in diepte. Tegelijkertijd is het ook duidelijk dat vliegen boven water en vanaf schepen geen vanzelfsprekende bezigheid is. het vraagt het nodige aanpassingsvermogen, creativiteit en vooral moed. Die eigenschappen blijken binnen de Koninklijke Marine ruim voorhanden . zo ontwikkelt zich vanaf 1917 een organisatie-dicht tegen de Marine aan- die snel groeit in omvang en professionaliteit.
 

(info blok 3/5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

“Een Eeuw Marineluchtvaartdienst” is in toegankelijke taal geschreven voor het grote Nederlandse publiek met interesse voor de militaire luchtvaart en biedt de lezer een ongekend spannende inkijk achter de schermen.
Omdat de MLD – uit bezuinigingsoverwegingen van de regering – sinds enkele jaren niet langer een zelfstandig onderdeel vormt van de Koninklijke Marine en voortleeft onder de vleugels van het Defensie Helikopter Commando zal dit boek waarschijnlijk de laatste geschiedschrijving van de MLD zijn, bezien door marine ogen.
(info blok 4/5)

Scroll naar beneden voor meer informatie en foto’s

Leebeek049-piet
Een Eeuw Marineluchtvaartdienst 1917-2017 – Ogen, oren & tanden van de Vloot

De auteurs – oud-marineofficieren (waaronder twee historici) – zijn gepokt en gemazeld in de Marine, bezitten relevante expertise in de MLD en hebben hun ziel en zaligheid in dit boek gelegd. 

Kees Leebeek:
De Commandeur b.d. drs. Kees Leebeek (1944) kwam in 1967 als koopvaardijofficier bij de Marine en werd daar vlieger. Hij vloog Grumman Tracker, Breguet Atlantic en Lockheed Orion. Hij was commandant van de vliegtuigsquadrons 2 en 320 en van het Marinevliegkamp Valkenburg. In zijn laatste functie was hij tevens vlagofficier MLD.
Kapitein-luitenant ter zee b.d. A.J. van der Hout (1953) kwam in 1974 als koopvaardijofficier bij de Marine waar hij als tactical coördinator vloog op de Breguet Atlantic en Lockheed Orion. Hij vervulde vele operationele- en staffuncties. Zijn laatste functie was projectmanager van het Orion-moderniseringsprogramma.
Commandeur b.d. A. van Dijk (1951) werd in 1969 adelborst voor de zeedienst. Hij vloog Agusta Bell, Westland Wasp en Westland Lynx-helikopters en was commandant van het fregat Hr.Ms. Piet Heyn en van het Marinevliegkamp Valkenburg. In zijn laatste functie was hij tevens vlagofficier MLD.
Kapitein ter zee b.d. ir. K. Bakker (1941) kwam in 1962, na zijn opleiding tot verkeersvlieger, als dienstplichtige bij de Marine. Hij vloog op de Beechcraft en Grumman Tracker, en vervolgens op de Agusta Bell en Lynx-helikopters. Hij was commandant van vliegtuigsquadron 860. Zijn laatste functie was projectleider NH90.

Taal: Nederlands
(info blok 5/5)